Boldogság órák - Szeptember 2023

Boldogság órák - Szeptember 2023

Szeptember - A hála hónapja

Beszámoló

 

Az új tanévben lelkesen álltunk neki a Boldogságóráknak, a Hála hónap feladatainak.

A szünetről visszatérve a gyerekek sokat meséltek nyári kalandjaikról, fotók segítségével mutatták be, merre jártak, milyen élményekben volt részük. Ehhez kapcsoltuk első boldogságóránkat. A gyerekek kivágott napocska formára rajzolták meg azokat az örömteli szünidei élményeiket, amelyekért hálásak lehetnek családjuknak. Szeptemberi faliújságunkat ezekkel a rajzokkal díszítettük.

Meghallgattuk a Szeretet-Ábécé dalt, amiben a H betű éppen a mi kis hálás szavunkat képviselte.

A hónap fő feladatának a HÁLA szó kirakását választottuk. Az egész hónapot végig kísérte, az volt a célunk, fantáziánkat megmozgatva, minél többféleképpen teljesítsük. Így a tornateremben padokból raktuk ki a HÁLA szót. Így valósítottuk meg a Hála-híd feladatot is. Úgy kellett végigmenni a HÁLA-padon különböző feladatokat teljesítve, hogy nehogy beleessünk a Hálátlan-tengerbe.

Az osztályban a Hála szót különféle apró tárgyakból, játékokból raktuk ki. Az egyik napon azonban az egyik kislány meglepett, otthon termésekből rakta ki a szót, és küldte el nekem a róla készült fotót. Megmutattam a többieknek, innentől nem volt megállás, fellelkesedtek a gyerekek, sorra érkeztek hozzám a fotók e-mailen, az otthon készített ötletes feliratokról. Az osztályban táblán kivetítettem a képeket, minden képküldő tanuló kihívhatta azokat a kis társait, akiknek valamiért hálával tartozott.

Mindeközben a hála fogalma, és boldogságfokozó szerepe belopta magát a szívünkbe. Igyekeztünk észrevenni azokat a jócselekedeteket, amelyekért hálásak lehettünk szeretteinknek, társainknak.

Hála-csengőnknek nagyon kalandos útja volt. Nap mint nap megszólalt, ha valakinek hálásak lehettünk az osztályban. Egy napon azonban eltűnt. Hozzánk érkező Tappancs kutyustól megtudtuk, hogy Hálátlan Heléna boszorkány rabolta el tőlünk. Különböző próbákat kellett kiállnunk, hogy a boszorkány elgyengüljön, és visszakapjuk a Hála-csengőnket.

A Boldogság-üvegbe gyűjtöttük a Hála-üveggolyókat, mindig 1-1-et dobtunk bele egy örömteli pillanat, jólelkűség, pozitív élmény kapcsán, hálánk jeléül.

Megnyitottuk Boldogságóra füzetünket. Helyet kapott benne Hála Kutyus, aki a hónapban a hálát képviselte. A hála-szívvel megtöltött hála-befőttünket is beragasztottuk. A rajzon az üvegbe rakott szívecskékre kerültek azoknak a nevei, akiknek a gyerekek hálásak. Sokan készítettek egy tetszőlegesen díszített HÁLA feliratot is.

Szeptember 21-én a Hála világnapján is tartottunk Boldogságórát. Elmeséltem a gyereknek a Hálafa története című mesét, majd az udvarunkon a tölgyfánknál el is báboztuk.

Megünnepeltük a Magyar népmese napját is. A városi könyvtár és a múzeum által szervezett programon is részt vettünk a gyerekek nagy örömére.

A hónap nagyon sok iskolai, városi programot tartogatott számunkra, sok új élménnyel gazdagodtunk, örömteli órákat adtak számunkra. Részt vettünk a városi Autómentes napi programon. Egy jót tornásztunk a város főterén. Egy másik napon színházban is voltunk.

Már az első hónap témája, feladatai segítették összekovácsolni a nyári szünetről visszatérő kis csapatot, sok boldog perccel gazdagította őket.

Pályázatok

Örökös ökoiskola
Boldog Iskola
A Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye
Pénz 7
Okosan a pénzzel
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Határtalanul! - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Petőfi200