Boldogság órák - November 2021

Társas kapcsolatok ápolása

 

Az idén a társas kapcsolatok közül a barátságot emeltük ki nagyobb hangsúllyal.

Beszélgetéseink során felmerültek a következő kérdések: Hogyan ápoljuk a barátságot?

Miért lehet a boldogság forrása a barátság? Nehéz időszakban hogyan segíthet a barátunk? Hogyan fejezhetjük ki szeretetünket? Melyek a jó barátság jellemzői?

Találtam egy ideillő verset Aranyosi Ervintől A barátság címmel. Megbeszéltük a vers sorai mit mondanak számunkra. Tanulóim összehasonlíthatták, hogy az ő barátságaikban mennyire igazak a vers sorai. Ebben a hónapban együtt tanultuk ezt a verset.

 

„Összetartozunk”

Megnéztük a hónap feladatai között ajánlott kisfilmet. Bunny New Girl.

Beszélgettünk az összetartozás fontosságáról, az elfogadásról. És mivel egy kis mókáért nem kell a szomszédba mennünk, mi is megkerestük, hogy mit vállalnánk be. Először manósapkába bújtunk, úgy fényképeztük le magunkat. Majd, mint a kisfilmben, mi is bekentük a szánkat, (de a „könnyebb eltávolítás” kedvéért 😊) csokoládéval.

 

„Százlábú”

Eljátszottuk a „Százlábú” játékot is. Természetesen újabb nagy nevetések közepette. Elkészült a kép! Ezt is bevállaltuk!

 

„Együtt könnyebb!”

Megnéztük a gyerekekkel az ajánlott, gyönyörű természetfilmeket, amely lenyűgözte őket. Evvel kapcsolatban is beszélgettünk az összetartozás, az együttműködés, a csapatszellem fontosságáról.

Madarakat hajtogattunk. Ráírtuk azokat a szavakat, amelyek a jó barátság, közösség kulcsszavai: bizalom, féltés, elfogadás, szeretet, titoktartás, őszinteség, kitartás, kedvesség, jószívűség, önzetlenség… Így röptettük a madarainkat.

 

„Barátság-karkötő”

Fonalból „Barátság-karkötőt” készítettünk egymásnak.

 

„Barátság-sziget”

Egy hétig digitális oktatáson voltunk. Ezalatt kértem a fiúkat, tervezzenek egy Barátság- járművet, amivel eljuthatunk Barátság-szigetre.

A lányokat pedig arra, hogy készítsenek barátság-szívet vagy barátság-medált a barátnőjüknek. Mikor visszamehettünk az iskolába, a lányok félbevágták, vagy elnegyedelték a szíveket, és átadták egymásnak jelképesen barátságuk jelképeként. A fiúk pedig bemutatták, milyen járműveket alkottak.

 

„A hónap meséje”

Osztályomnak a Mese a sündisznóról, aki arra vágyott, hogy megsimogassák című mesét választottam erre a hónapra a témához kapcsolódóan. A mese segíthet abban, hogy mindenkiben igyekezzünk felfedezni, hogy „mi rejtőzik a tüskék alatt”.

 

 

 

Pályázatok

Határtalanul! - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Okosan a pénzzel
Boldog Iskola
A Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye
Pénz 7
Örökös ökoiskola
Petőfi200