Boldogság órák - Március 2023

Boldogság órák - Március 2023

Beszámoló

Március - Apró örömök hónapja

Márciusban, az „Apró örömök élvezete” hónapjában az volt a célunk, hogy megtanuljuk, hogyan kell felfigyelni a hétköznapok apró szépségeire, boldog pillanataira, meglátni a körülöttünk lévő dolgok pozitív értékeit, felfedezni a természet szépségeit. Célunk volt, hogy rájöjjünk, a kisebb élmények is mosolyt csalhatnak az arcunkra.

Az első Boldogságóránkon a témával kapcsolatos bevezető beszélgetés után elmeséltem a gyerekeknek Lelkes Lóri meséjét. Lóri minden alkalommal, amikor valami szép élményben volt része, ha valami örömöt szerzett neki, 1-1 babszemet átrakott a bal zsebéből a jobb zsebébe. Nap végén számba vette, hány babocskát tudott átrakni. Így tanult meg felfigyelni az élet apró örömeire. Mi kis papírkorongokra smile-kat rajzoltunk. Ezek jelképezték osztályunk apró örömeit, élményeit. Amikor valami jó történt velünk, felraktunk a táblára egy smile-t.

A hónapban a tavasz szépségének, a virágba boruló, megújuló természet csodájának a felfedezése is az örömforrások közé tartozott. Tavaszköszöntő dallamokat hallgattunk, verseket olvastunk, videókat néztünk. Képeket festettünk.

Fűhajú Ferkót készítettünk. A gyerekek kíváncsian várták, mikor bújnak elő az elvetett kis fűmagjainkból a fűszálak, hogy legyen már frizurája Fűhajú Ferkónak. A húsvétra készülve is folytattuk a mókát, és tojáshéjakba is vetettünk magot, hogy asztaldíszt készítsünk belőle.

Azt is „megtanultuk”, hogy az apró örömök észrevételéhez az érzékszerveinkre nagy szükség van. Csoportokat alkottunk, és elindultunk az Erzsébet téren, hogy az érzékszerveinket használva, meghalljuk a tavasz hangjait, meglássuk a szépségeit, megszagoljuk a virágait... A csoportok le is rajzolták, milyen felfedezéseket tettek.

Egy másik Boldogságórán elmeséltem a gyerekeknek A tizenkét hónap meséjét. A történet kapcsán, beszélgettünk arról, kinek melyik a kedvenc hónapja, évszakja, és miért. A gyerekek lerajzolhatták az egyik évszakhoz kapcsolódó legkedvesebb emléküket. Így készítettük el „Az év örömforrásai” faliújságot.

A Víz Világnapja alkalmából kollégámmal egy szervezett programra vittük el a gyerekeket. A hónap legnagyobb élményét adta a számukra. Előadást hallgathattunk, ahol a víz védelmére hívták fel a gyerekek figyelmét. Kis állatokat simogathattunk, megismerkedhettünk az életmódjukkal.

Pályázatok

Pénz 7
Okosan a pénzzel
Boldog Iskola
Petőfi200
A Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye
Örökös ökoiskola
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Határtalanul! - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.