Boldogság órák - Március 2022

MÁRCIUS – Apró örömök élvezete

Beszámoló

 

„Sokan elengedik az élet apró örömeit, miközben a nagy boldogságot várják.”

„Minden talajban megterem valamiféle virág.

Minden napnak van valamilyen öröme.

Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt!”

„Az apró örömök olyanok, mint az útszéli virágok; csak azok találnak rájuk, akik igazán keresik őket.”

 

Az idézetek hűen tükrözik, mi volt a hónap célja: a mindennapok szürkeségében, a rohanó világban is meglátni, átélni a pillanat szépségeit, örömeit: a színeket, virágokat, a tavasz csodáját, a cirógató napsugarat, a mosolyt, szeretetet, az értékeket. Mindent, ami, ha egy pillanatra is, de megnevettet, elbűvöl. Ne a nagy boldogságra várjunk hiába, az apró örömök is elégedetté tehetnek bennünket.

   A hónapban elvégzett feladatok is ezt a célt szolgálták.

Egész hónapban gyűjtöttük az apró örömeinket képviselő pillangókat az „Örömfánkra”.

A hónap szívmelengető élményei közé tartozott a március 15-re való megemlékezés. Egy szép, megható ünnepségen vehettünk részt iskolánkban. Az osztályunkban készítettünk kis nemzeti színű virágokat. Majd elsétáltunk a városi emlékműhöz, ahol elhelyeztük kis emlék-virágainkat.

   A hónap legkedvesebb feladata az „Izgő-mozgó” volt. Meghallgattuk a Zabszalma együttes dalát, amelyre táncoltunk is egyet. Kinyomtattam a gyerekeknek a dal szövegét, így együtt énekeltünk az együttessel. Aztán belelkesültünk, és mi is gyártottuk a verssorokat, rímeket. Az eredeti dalszöveg mintájára, költöttünk mi is egy „Izgő-mozgó dal”-t. Szívesen teljesítettük azt a feladatot is, miszerint próbáljuk ki a dalban szereplő mozgásokat. Így nem hagyhattuk ki azt a mókát, hogy rendezzünk egy közös szappanbuborék-fújó versenyt. Majd pedig a hullahopp karikákkal játszottunk kedvünkre.

   A hónapnak a „Ritmus-öröme” nevet is adhattuk volna. A feladatokhoz kapcsolódóan nagyon sokszor volt főszereplő a ritmus, a zenei lüktetés, a mozgás, tapsolás, dobbantás…

Tetszett a gyerekeknek „A metronómok egymásra hangolva” feladat kisfilmje.

A hónapban többször kezdtük ritmus tapsolással, dobolással a napot. Játszottunk ritmusvisszhangot. Kipróbáltunk másféle, különböző YouTube videókon látott ritmusjátékokat is. Volt, hogy még „leszúrást” is kaptunk a szomszédos teremből, mert túl hangosak voltunk. 

Mivel a gyerekek nagyon várták már a húsvétot, a „Fürge ujjaink” játékhoz mi nyuszibábokat készítettünk. A mi kis nyuszijaink egy közösen elénekelt dal ritmusára járták a táncot.

    Meghallgattuk Palya Beától az ajánlott, vidám dalt. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy aki szívesen csatlakozik a feladathoz, otthon készítse el a „Mosolygós reggelijét” magának, küldje el nekem a róla készült fotót. Csokorba gyűjtöttem a képeket, hogy láthassák egymás és az én vidám reggelimet is.

   Felolvastam nekik Döbrentey Ildikó „A hétdombi csodatevő szivárvány” című meséjét. Elképzeltük a csodatévő ugrálókötelet. Ki is próbáltuk, igyekeztek átfutni a társak által hajtott kötél alatt. Remélem, minden kívánságuk teljesülni fog, amit a kötél alatt mondtak el!

   Kipróbáltuk a „Párban mozgás” játékot. Az egymástól távol álló, becsukott szemű párok egy megbeszélt állathangot utánozva (hápogás, ugatás, mekegés…) próbálták megtalálni egymást. Ekkor is vendég volt nálunk a nevetés!...

A március igazi örömhozó hónap volt, sok élménnyel gazdagodtunk.

Pályázatok

Boldog Iskola
Petőfi200
Határtalanul! - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Örökös ökoiskola
Pénz 7
Okosan a pénzzel
A Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola