Boldogság órák - Január 2024

Boldogság órák - Január 2024

Beszámoló

JANUÁR – Célok kitűzése

 

A szünet utáni első tanítási napot az új év köszöntésével, jókívánság-üzenetekkel indítottuk.

 

Meghallgattuk, elénekeltük a már jól ismert „Szeretet Ábécé” dalunkat, amiben megtaláltuk a hónap témáját: C = céltudatos!

 

Első Boldogságóránkon arról beszélgettünk, hogy miért fontosak a célkitűzések, és hogyan tudjuk megvalósítani céljainkat, milyen lépések, tulajdonságok segítenek elérni azokat.

 

Meglepetésképpen kiosztottam a gyerekeknek a tavalyi kis Maci-célkártyáinkat. Újra akcióba léptek a kis Mackók, hogy lelkesítsék, bátorítsák egymást; figyelmeztessék egymást, rendre, fegyelemre, tisztaságra; derítsék egymást jókedvre; ösztönözzék egymást a szorgalmas tanulásra, figyelmességre.

 

Reggeli beszélgetőkör gyanánt többször is meghallgattuk a hónap dalát, mozogtunk rá. Majd lehetőséget kaptak a gyerekek, hogy elmondhassák a társaiknak, arra a napra milyen célt tűztek ki maguknak.

 

Mi az a „Célefánt”? Arra biztatott minket a hónap egyik feladata, hogy találjuk ki, képzeljük el a mi Célefántunkat. Ő segített bennünket egész hónapban jelen terveink megvalósításában, a jövőképünk alakításában. A hónap során Célefánt figurába a gyerekek megrajzolhatták a képzeletbeli jövőbeli életüket.

 

A hónap témájához kapcsolódóan kitaláltam, hogy tervezzenek a gyerekek különféle társasjátékokat. Evvel jelképezhettük legjobban a célbajutásra való törekvést, az odavezető úton való kitartást, küzdést, kihívást, és a célbaérés okozta örömet. A játékok során a Célhegy csúcsára kellett eljutni a játékosoknak. A hónap legkedveltebb tevékenysége lett, csoportok alakultak és napokon át szorgalmasan készültek a játéktáblák. A gyerekek alkották meg a játékszabályokat is. Természetesen a játék sem maradt el, kipróbálhatták egymás társasait.

 

Megvalósítottuk a „Múlt, Jelen, Jövő” feladatot is, a mi elképzelésünk szerint. A három részre osztott rajzlap 1-1 területe képviselte a múltat, jelent, jövőt. A megfelelő helyre rajzolhatták meg, régi és jelenkori, valamint képzelhették el jövőbeli önmagukat. „Vajon mit üzen a múltbeli önmagad a jelenkori alakodnak? Mit üzennél a jövőbeli felnőtt énednek?” Mire figyelmeztetnéd magad? Milyen tanácsot adnál felnőttként?” Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat. A gyerekek az elkészült rajzok segítségével beszámolhattak társaiknak az elképzeléseikről, jelen és jövőbeli céljaikról, álmaikról.

 

E hónapban sem maradtak el az egymásnak hozott meglepetések. Az egyik kislány színezőt hozott a többieknek, amiket saját maga rajzolt meg. Másik három tanuló pedig általuk készített kis jutalom képecskéket készített, amiket jutalomnak szántak, hogy azokat ragaszthassák be a tanító nénik a füzetekbe a pontos, szép munkákért. 

 

A hónap nevezetes napjai közül mi Micimackó napját ünnepeltük meg január 18-án. Egész nap együtt játszottak, tanultak velünk Micimackó és barátai. Micimackós rajzfilmet néztünk, mesét olvastunk, báboztunk.

 

A tél még egyszer megörvendeztetett bennünket egy pici hóval. Szánkóhúzó versenyt rendeztünk.

 

A hónap során megtapasztalhattam, tanulóim pozitívan néznek a jövőbe. Jó életet, autót, házat, egyetemi végzettséget, családot… álmodtak maguknak. Kívánom, hogy merjenek nagyot álmodni, és teljesüljenek álmaik!

Kapcsolódó galéria

Boldogság órák - Január 2024

Pályázatok

Pénz 7
Petőfi200
Határtalanul! - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Boldog Iskola
Okosan a pénzzel
A Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Örökös ökoiskola