Boldogság órák - Február 2022

6. Február – Megküzdési stratégiák

Beszámoló

 

   Lehetetlen, hogy a gyerekeket megvédjük mindenféle problémáktól. Már ebben a korban is nagyon sok kudarc, stressz, konfliktus, fájdalom éri őket. Az viszont nagyon fontos, hogy megtanítsuk nekik, hogyan nézzenek szembe a kihívásokkal, hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket. Ebben a hónapban ez volt a „megtanulandó tananyagunk”.

   Nagyon érdekelt, hogy tanítványaim mitől aggódnak, mik azok dolgok, félelmek, amelyek napi szinten problémát okoznak nekik, amikkel ellen küzdeniük kell, szomorúvá teszi őket. Első Boldogságóránkat ezért ezzel indítottuk. Kértem őket, hogy papírcsíkokra írják fel szavakkal kifejezett érzéseiket. Ezek alapján születtek meg a „negatív szóképek”, melyeket egy fekete palástra erősítettünk. Beszélgettünk róla, milyen stratégiák léteznek a leküzdésükre, hogyan lehetne a velük kapcsolatos rossz érzéseket csökkenteni, megszüntetni. Összegyűjtöttük azokat a szavakat, amelyek segíthetnek nekünk. Ez lett a mi „megküzdési szókészletünk”. Ezeket felerősítettük egy fehér palástra. Eljátszottuk, hogyan küzd meg egymással „Fehér és Fekete palástos”. Pozitív hozzáállással segítettük „Fehér palástost” a győzelemben.

   Egy másik alkalommal tovább játszottunk a pozitív szókészletünkkel. Pillanatképeken megmutattuk, hogy minket mi segít a félelmek, problémák leküzdésében. A képmontázsunkat megnézve, láthatjátok!

   A hónap feladatai a gyerekek örömére szolgáltak.

Nagyon élvezték a „Kecskekatonaság” mesével kapcsolatos játékos feladatokat. Természetesen, elkészítettük a fejdíszeket, eljátszottuk a mesét.

Véghez vittük a „Kiképzés” játékot. Csapatokat alkottunk. A csapatok jobbnál jobb feladatokat találtak ki egymásnak, amivel bizonyíthatták erejüket, kitartásukat, ügyességüket.

A hónapban többször játszották el a kihívásos, megküzdéses feladatokat párokban is (kakasviadal, szkander stb.)

   Február nem létezhet farsang nélkül. Egy nap, amely a vidámságával, igazi gyógyír mindenféle baj elmulasztására. Felhőtlen hangulatban buliztuk végig a délelőttöt!

Egy iskolai álarckészítő versenyben is részt vettünk. Busóálarcokat barkácsoltunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy sok alkotásunk elnyerte a zsűri tetszését.

 

Pályázatok

A Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Okosan a pénzzel
Petőfi200
Örökös ökoiskola
Pénz 7
Határtalanul! - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Boldog Iskola