Boldogság órák - Április 2023

Boldogság órák - Április 2023

A megbocsátás gyakorlása

A megbocsátás témával kapcsolatosan beszélgettünk a bocsánatkérésről, és annak erejéről, fontosságáról. Megtanultuk a megbocsátó szavakat, olvastuk a megbocsátó mondókát, amit kitettünk a faliújságra, és ha volt megbántás az osztályban, akkor is felolvastuk, ezzel biztatva a két bántottat a békülésre. Tanultunk egy Megbocsátó-pacsi kézmozdulatsort. Ezt kellett elmutogatni béküléskor.

Szabadon engedtük a képzeletünket, és mindenki megalkotta a maga kis „Megbocsátó-lény”-ét. Ezek a kis vidám, színes, szívekkel, szeretet-jelképekkel díszített fantázia állatkák, csodalények segítették e hónapban megtanulni nekünk, hogyan kell őszintén bocsánatot kérni, megbocsátani, haragunkat elengedni. Boldogságórás faliújságunkat ebben a hónapban e rajzaink díszítették.

Tulipánokat hajtogattunk színes papírból, szirmaira írtuk a megbocsátó üzeneteket. Harag, összezördülés esetén, a „Sajnálom!”, „Bocsánat!” - tulipánok átadása segítette a békülést.

A meséket is segítségül hívtuk a megbocsátás témakörének körüljárásához. Eljátszottuk a Ki az okosabb? című mesét. Megbeszéltük, hogyan kerülhették volna el a kiskecskék a veszekedést. Megnéztük A három kismalac és a farkas című rajzfilmet. Örültünk, hogy végül jóra fordult a történet, és a kőházikót építő kismalac megbocsátott testvéreinek.

Az egyik Boldogságóránkon megemlékeztünk a Föld napjáról. Több verset találtunk a témában. Felolvastuk, mondogattuk őket. Ezek segítségével hívtam fel a gyerekek figyelmét a Föld védelmének fontosságára. A témához illő videókat is néztünk (Berta Kati: A Föld meséje; Rajzos mese: Minden nap a Föld napja!). A gyerekek rajzaikon keresztül üzentek, fejezték ki érzéseiket. Az Erzsébet téren folytattuk Boldogságóránkat. A fákat körülölelve, a virágokat körülállva, jelképesen köszöntöttük a Föld élőlényeit, és így fejeztük ki, hogy fontos számunkra a védelmük. Itt is elmondtuk a megtanult verset. Azt is fontosnak tartottuk, hogy hirdessük ezt a jeles napot. A téren áthaladó embereket megszólítva, a gyerekek átadták kis rajzaikat.    

Lelkes alsós kollégáim segítségével a Fenntarthatósági témahéten megvalósult a Föld Napi Üdvözlet flashmobunk az alsó tagozatosok részvételével. Nagy sikere volt a gyerekek körében. Közösen elénekeltük Bagdi Bella: Gyújts egy gyertyát a Földért című dalát. A róla készült videó itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=0ci_bcoh2Lo

Szintén a Fenntarthatósági témahét keretén belül tartottunk egy vidám akadályversenyt alsó tagozatosainknak.

Pályázatok

Boldog Iskola
Határtalanul! - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Okosan a pénzzel
Petőfi200
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Örökös ökoiskola
A Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye
Pénz 7